TJOD’in(Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği) düzenlediği 16. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde konuşan TJOD İkinci Başkanı Prof.Dr. Cansun Demir, hamilelik döneminde multivitamin ve mineral kullanımının öneminden, ve yeni nesil bir folik asit olan metafolinden söz etti.
Demir, konuşmasında anne adaylarında folik asit eksikliğinin bebek gelişiminde ne gibi problemlere yol açabileceği, günlük doğal beslenme ile alınacak folik asidin neden yetersiz olacağı, ve metafolin kullanımının önemi gibi önemli konulara değindi.
Konuşmanın öne çıkan detaylarını yazının geri kalanında bulabilirsiniz.
Demir, konuşmasında gebeliğin ilk üç aylık döneminde folik asidin önemini vurgulayarak, bebek gelişiminde beyin ve omuriliğin oluşumunun hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleştiğini, bu dönemde kandaki folat düzeyinin düşüklüğünün DNA ve RNA’yı olumsuz etkileyebileceğini, hücre bölünmesinde sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini, ayrıca nöral tüp oluşumu ve kapanmasına da olumsuz tesir edebileceğini belirtti ve bu nedenlerden dolayı hastalarına folik asit takviyesi verdiklerini söyledi.
Aktif folik asit formu olan metafolinin folik asitten nasıl bir farkı olduğunu vurgulayan Demir, folik asidin enzimlerle aktivasyona girdiğini, bunun yanında metafolinin ise herhangi bir aktivasyona gerek duymadan direkt vücuttaki aktif formu ile alındığını belirtti. Demir, bunun bazı durumlarda enzim aktivasyonunda sorun yaşayan kişiler için hamilelikte önemli olduğunu, ve sadece folik asit verilen her dört kişiden birinde folik asidin doğru şekilde metabolize olmadığını sözlerine ekledi.
Demir, folik asidin yiyeceklerde doğal halde bulunan bir besin olduğunu, bu bileşeni yiyecekler yoluyla almayı düşünenlerin yıllar boyunca sürekli olarak fazla miktarda yeşillik tüketmesi gerekeceğini, gebelik döneminde ise artan ihtiyaçlar ile birlikte günlük folik asit gereksinimini yalnızca beslenme yoluyla karşılamanın mümkün olamayabileceğini belirtti.
Özellikle de Batı ülkelerinin beslenme alışkanlıkları düşünüldüğünde günlük beslenmenin folik asit ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayacağını sözlerine ekleyen Demir, bu yüzden folik asidin sentetik formunun vücutta aktifleştirilmesi gerektiğini, metafolin kullanımının özellikle de vücudunda folik asidi metabolize eden enzimlerde polimorfizm görülen kişilerde önemli olacağını vurguladı.
Kolajen nedir, kolaj eksikliğinin belirtileri nelerdir? Kolajen ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi makalemizdeki yazıdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı, yalnızca anne adayı için değil, taşıdığı bebeğin genel sağlığı için de önemlidir.
Gebelikle birlikte, değişen hormonal dengelerin de etkisiyle vücutta çeşitli değişimler olur. Erken hamilelik belirtileri olarak tanımladığımız bu değişimlerden sık görülenleri, bu yazıda okuyabilirsiniz.