Erken dönem hamilelik belirtileri, adet dönemi öncesi vücutta meydana gelen değişimler ile benzerlik gösterdiklerinden, pek çok kadın bunları görmezden gelebilir. Her kadının hamilelik süreci farklı olabileceği gibi, hamilelik belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yine de sık görülen birtakım erken hamilelik göstergelerinden bahsetmek mümkündür. Yazının kalanında, sizlere bu belirtilerden kısaca bahsedeceğiz.

İşte sık görülen erken gebelik belirtilerinden bazıları…

Not: Bu yazının genel bilgilendirme amaçlı yazıldığı, hamilelik konusunda kesin sonuç için kesinlikle test yaptırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Göğüslerde Değişim

Gebelik gerçekleştiğinde, kadınların hormon seviyeleri hızla değişmeye başlar. Bu değişimlerin sonucu olarak gebelik gerçekleştikten bir – iki hafta sonra, kadınların göğüsleri hassaslaşabilir, biraz şişkinlik gösterebilir, meme uçları etrafındaki alan(areola) koyulaşabilir.

Bitkinlik

Bir diğer erken hamilelik belirtisi ise normalin ötesinde bir yorgunluktur. Erken hamilelikte vücuttaki progesteron hormonu seviyesi önemli ölçüde yükselir. Bu dönemde görülen alışılmadık yorgunluğun kaynağı genelde bu olsa da; düşük kan şekeri ve düşük kan basıncı gibi faktörler de bu duruma katkıda bulunabilir.

Bulantı

Bulantı, en bilinen hamilelik belirtileri arasındadır. Her hamile kadında ortaya çıkmayan bu durumun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hamilelik hormonlarının etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Günün herhangi bir anında yaşanabilecek bulantılar, en çok sabah saatlerinde görülmektedir.

Akıntılar(Kanama)

Bazı kadınlarda hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan küçük akıntı/kanamalar, regl kanamalarından farklı olur ve daha çok lekelenme şeklinde kendini gösterir. Bu tip kanamalar aynı zamanda bir dış gebelik belirtisi de olabileceklerinden, görüldüklerinde doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır.

Adet Gecikmesi

Gebeliğin ilk ve en bilinen belirtilerinden olan adet gecikmeleri, pek çok kadının hamilelik testi yaptırmayı düşünmesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte, adet gecikmesi başka kadın hastalıklarının göstergesi de olabilir. Ayrıca yeme bozuklukları ve aşırı stres de adet gecikmesine sebebiyet verebilir.

Diğer Erken Hamilelik Belirtileri

Hamilelik hormonal dengelerin değişmesine sebep olur. Bunun sonucu olarak da hamile kadınlar aşağıdaki durumları yaşayabilirler:

  • İdrar yapma sıklığının artması,
  • Kabızlık,
  • Ruh halindeki değişimler,
  • Baş ağrısı, sırt ağrısı,
  • Baş dönmesi.


Hamile Sağlığı

Hamile Kalmak İsteyenlerin Alması Gereken Vitaminler

Hamilelik oranını artırdığı bilinen ya da hamilelik sürecinde vücudun ihtiyaç duyacağı için önceden alınması gereken bileşenler...

Hamile Sağlığı

Nöral Tüp Defekti Nedir?

Bu yazımızda, nöral tüp defekti, nedenleri, çeşitleri ve önlenmesi için yapılabilecekler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hamile Sağlığı

Daha Güçlü Kemikler İçin: Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum ve D vitamini, güçlü ve sağlıklı kemikler için her yaşta son derece önemli iki bileşen.