Koenzim Q10, son yıllarda gıda takviyesi ürünleri arasındaki yerini alan ve tedaviye yardımcı özellikleriyle bireysel performans için kullanımının yanı sıra çeşitli hastalıklar için de tercih edilen besinlerden biridir. Vücutta üstlendiği enerji sağlama görevi ile her yaştan kullanıcı için farklı faydalar sağlayan bu besin maddesi, yapısında barındırdığı birçok vitamin sayesinde besleyici bir özelliğe de sahip olmaktadır. Hücrenin yapıtaşlarından biri olarak değerlendirebileceğimiz koenzim Q10 hakkındaki temel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Not: Çeşitli kaynaklardan derlenerek bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olan bu içerik, doktor tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Herhangi bir takviye gıda kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Hücrelerde enzim ile beraber faaliyet gösteren ve enerji üretmeye yardımcı olan koenzim Q10, vitamin özellikleri gösteren ancak protein, yağ ve benzeri organik bileşiklere kıyasla hücrede tek başına görev almayan bir moleküldür. Kalp başta olmak üzere karaciğer, böbrek, pankreas gibi organlarda doğal olarak bulunan bu molekül; vücuda sağladığı enerji sayesinde tüm kasları besler ve geliştirir. Yaşlanan vücutla birlikte azalmaya başlayan Koenzim Q10, vücuttaki eksikliği sonucu zamanla B12 vitamini eksikliğinden genetik bozukluklara kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Bu molekül, ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanması amacıyla dışarıdan yapılan takviyeler veya gıdalar yoluyla vücuda kazandırılabilir.
Koenzim Q10 hakkında yapılan araştırmalar sonucu araştırmacılar rahatsızlıkları tedavi etme noktasında bir görüş birliğine varamamış olsalar da bu molekül; günümüzde yüksek tansiyon, diyabet, migren ve benzeri hastalıkların tedavisinde takviye olarak kullanılmaktadır. Besin takviyesi olarak alınması halinde koenzim Q10’un muhtemel faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: