Not: Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda genel bilgilendirme amacı ile yazılmış olan bu yazı, doktor tavsiyesi olarak alınmamalıdır. Sağlıkla ilgili her konuda en doğru bilgiler için, doktorunuzla görüşmeniz tavsiye edilmektedir.
Hamileliğin getirdiği sorumluluklar, vücutta meydana gelen değişimler ve ortaya çıkmaya başlayan belli başlı rahatsızlıklar, ailenin yeni üyesi için yapılan hazırlıklar ve hayatın bu yeni dönemi ile birlikte gelen daha pek çok şeyin telaşesi arasında, ağız ve diş sağlığı bazen göz ardı edilebiliyor. Oysa ki hamile kadınlar, kendilerinin ve taşıdıkları bebeğin sağlığı üzerinde de önemli bir etkisi olan ağız sağlıklarına normalde olduğundan daha fazla özen göstermeliler.
Bu yazıda, birkaç alt başlıkta hamilelik sürecinde ağız ve diş bakımının öneminden, ortaya çıkabilecek temel problemlerden ve neler yapılabileceğinden bahsedeceğiz.
“Gingivitis” ismiyle de bilinen diş eti iltihabı, hamile kadınların sık yaşadığı sağlık problemlerinden bir tanesi. Bunun başlıca nedeni, gebelik sürecinde östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinde meydana gelen artış. Bu hormanların seviyesindeki değişim, diş etlerini bakterilere karşı daha duyarlı hale getirir ve bu yüzden ağızda diş eti iltihabı oluşma riski artar.
Gingivitis, tedavi edilmediği halde, daha ciddi bir diş eti rahatsızlığı olan periodontitise dönüşür. Periodontitis, hamile kadına ek olarak doğacak çocuk için de zararlıdır; erken doğuma ve çocukluk dönemi diş çürüklerine sebebiyet verebilir.
Hamilelik sürecinin en rahatsızlık verici “yan etkilerinden” olan sabah bulantıları, ağız sağlığı için de tehdit oluşturur. Öyle ki sabah bulantısı yaşadığınızda, ağzınız yüksek oranda gastrik aside maruz kalır. Bunun sürekli olması ise diş minesinin aşınmasına sebep olur, bu da diş hassasiyetine yol açar.
Öncelikle belirtmekte fayda var ki, hamileyken herhangi bir sebepten dolayı diş hekimine tedaviye/kontrole gittiğinizde, hekiminizi hamile olduğunuz konusunda mutlaka bilgilendirmelisiniz.
Hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem, ikinci trimesterdir.(ikinci üç aylık dönem) Bebeğin organ gelişiminin tamamlanacağı bu dönemde hem hasta sırtının üzerine rahat bir şekilde yatabilir, hem de bulantı/kusma şikayetleri önemli ölçüde azalmış olur. Belli başlı tedaviler bu dönemde daha kolay uygulanabilir olsa da, hasta üzerinde stres oluşturabilecek işlemler ve büyük operasyonlar, genelde çocuk doğduktan sonrasına bırakılır.
Eğer hamileyken diş tedavisine ihtiyacınız olursa, basit diş tedavilerini yaptırmanın iltihap gibi ciddi durumlar oluşana kadar ertelemekten daha az riskli olabileceğini unutmayın, ve doktorunuzla durumunuzu detaylı bir şekilde konuşarak birlikte karar verin.
Hamilelikte daha sağlıklı bir ağız için, aşağıdaki noktalara dikkat edin:
Son olarak, hamile kalmadan önce ağız ve diş sağlığınız iyi durumda olursa, hamilelik sürecinde bu konuda sorun yaşama riskinizin daha düşük olacağını unutmayın. Başka bir deyişle hamilelik öncesinde de ağız ve diş sağlığınıza gereken özeni gösterin.
Hamilelik oranını artırdığı bilinen ya da hamilelik sürecinde vücudun ihtiyaç duyacağı için önceden alınması gereken bileşenler...
Bu yazımızda, nöral tüp defekti, nedenleri, çeşitleri ve önlenmesi için yapılabilecekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kalsiyum ve D vitamini, güçlü ve sağlıklı kemikler için her yaşta son derece önemli iki bileşen.