Günümüzde sporculardan masa başı çalışanlara, küçük çocuklardan hamile kadınlara kadar pek çok insan takviye edici gıdaları tercih ediyor. Bu ürünler, pek çok faydaya sahip olabilseler de, zaman zaman bilgi eksikliğinden kaynaklı bir şekilde yanlış anlaşılıp yanlış şekilde de kullanılabiliyorlar. Bu yazıda, takviye edici gıdalardan, amaçlarından ve kimler tarafından kullanılabileceklerinden kısaca bahsedeceğiz.
Not: Bilgilendirme amacı ile çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmış olan bu yazı, bir hekim görüşü/tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Herhangi bir takviye gıda kullanmadan önce hekiminize danışmanız tavsiye edilmektedir.
Takviye gıdalar, içinde insan vücuduna gerekli çeşitli vitamin, mineral, protein, aminoasit gibi bileşenlerin bulunduğu, çeşitli vücut fonksiyonlarını güçlendirmeye yönelik, beslenmeyi destekleyici olarak alınabilecek ürünlerdir. Yoğun iş temposu, yaşam tarzı, stres gibi faktörlerin etkisiyle ideal şekilde beslenmeyi ihmal eden pek çok insan, günümüzde takviye edici gıdalardan faydalanmaktadır.
Takviye edici gıdaların içerikleri, farklı insanların çok büyük çeşitlilik gösterebilen farklı ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulduğundan, aslında hemen hemen herkesin takviye edici gıda kullanabileceği söylenebilir. Örneğin hamile kadınlar, bebek sağlığına katkı sağlaması ve hamilelik sürecinin daha sağlıklı bir şekilde geçmesine destek olması adına folik asit içeren takviye gıdalar kullanabilir. Ya da, kemiklerini güçlendirmek isteyen birisi kalsiyum, magnezyum ve D vitamini içeren bir takviye edici gıda tercih edebilir.
Önemli olan, bu ürünler tercih edilmeden önce, kişilerin mutlaka hekimleri ile görüşmeleri, ve onların önerisi dahilinde hareket etmeleridir.
Yazıyı bitirirken, bu önemli konuya değinmek de faydalı olacaktır… Takviye gıdalar; ilaç niteliği taşıyan, herhangi bir sağlık sorununu önlemeye ya da tedavi etmeye yönelik ürünler değildir. Aynı zamanda, bu ürünler sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmenin de yerini tutamaz. Bu yüzden, bu tip ürünleri kullananların kesinlikle dengeli beslenmeyi ihmal edilebileceği, sağlıklı beslenmeden de sağlıklı bir yaşam sürülebileceği düşünülmemelidir.