Gebelik testleri, yumurta rahmin içine yerleştikten sonra ortaya çıkan ve kan ya da idrarda bulunan gebelik hormonunu(HCG) tespit eden ölçümlerdir. Bu yazıda, gebelik testi için kullanılan yöntemlerin yanı sıra, konuyla ilgili kişilerin sık sorduğu belli başlı soruların yanıtlarına da kısaca değineceğiz.
Not: Çeşitli kaynaklardan yapılan araştırmalar sonucunda, genel bilgi verme amacıyla hazırlanmış olan bu yazıda yazanlar, doktor tavsiyesi olarak alınmamalıdır. Gebelik ve sağlıkla ilgili diğer konularda en isabetli bilgiler için, doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
İdrar ile yapılan test genellikle ev ortamında kullanılır. İdrar testlerinde -özellikle de negatif sonuç alınırsa- bir hafta sonra tekrar test yapılması tavsiye edilir. Başka bir deyişle, idrar testi hamilelik olduğunu söylüyorsa yanılma olasılığı çok düşükken, hamilelik olmasına rağmen negatif sonuç vermesi daha sık görülmektedir.
Gebelik hormonu(β-hCG), ilk önce kanda yükselmeye başlar. Kan tahlili ile yapılan hamilelik testleri, yüksek hassasiyete sahip ölçümlerdir, ve sonuçları hamilelik var ya da yok şeklinde değil, hormon seviyeleri ile gösterirler. Bu sayede hamileliğin hangi haftada olduğunu tespit etmek de mümkün hale gelir. Kan testleri genellikle evde yapılan hamilelik testlerini doğrulamak için hekimler tarafından uygulanır.
Hamilelik testi, sağlık kuruluşlarında yapılabileceği gibi, eczanelerden alınacak araçlar ile evde de kolayca yapılabilir. Ev tipi hamilelik testleri, genellikle idrar üzerinden ölçüm yapar, ve doğru kullanıldıklarında isabetli sonuçlar verirler.(yine de %100 doğru sonuç vereceklerinin garantisi verilemez.) Ev tipi gebelik testlerinde kullanım talimatları dikkatli takip edilmeli, son kullanma tarihi geçmiş ürünler kullanılmamalı, ve pozitif sonuç alınması halinde doğrulamak için hekime başvurulmalıdır.
Evde yapılan idrar testleri, günümüzde geçmişe göre çok daha kısa sürede etkili sonuçlar verebilmektedir. Eskiden bu testlerin güvenilir bir pozitif sonuç için adet gecikmesinden ortalama 10 gün sonra yapılması gerekirken, artık adet gecikmesinden 1 gün öncesinde dahi doğru pozitif sonuç alınabilmektedir.
Aşağıdaki durumlar, evde yapılan hamilelik testlerinde yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilir:
• Belli başlı sağlık sorunları: Çeşitli sağlık sorunları HCG salgılanmasına, HCG oranının artış göstermesine sebep olabilir. Örneğin büyün kanser türleri bazı hormonların salgılanmasına neden olur; bazı kanser hücreleri ise HCG salgılayabilir. Yumurtalık tümörü gibi belli başlı sağlık problemleri de HCG seviyesinin artış göstermesine sebep olabilir. Bu da hamilelik testinde yanlış bir pozitif sonuç olarak yorumlanabilir.
• Bekletilmiş idrar ile test yapılması: Bu durumun yalancı pozitiften çok yalancı negatif bir sonuç ortaya çıkarma ihtimali yüksektir. HCG seviyesi idrar taze iken daha yüksek olduğundan, testin de daha isabetli sonuçlar alabilmek için taze idrar ile yapılması tavsiye edilmektedir.
• İlaç kullanımı: Birtakım reçeteli ilaçların alımı -özellikle de testten kısa bir süre önce olursa- yalancı pozitif sonuçlar elde edilmesine yol açabilir. Doğurganlık ilaçları, HCG iğneleri bu ilaçlar arasında sayılabilir.