Omega 3 bakımından zengin olan balık yağı, günümüzde en bilinen ve en sık kullanılan takviye gıdalardan bir tanesi… Bu yazıda Omega 3 yağ asitleri, balık yağı ve faydaları hakkında temel bilgiler bulabilirsiniz.
Not: Bilgilendirme amacı ile çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmış olan bu yazı, bir doktor görüşü/tavsiyesi olarak alınmamalıdır. Herhangi bir takviye gıda kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Basit bir şekilde ifade etmek gerekecek olursa, Omega 3, insan vücudunun kendi başına üretemediği, dolayısıyla belli başlı besin kaynaklarından -ya da takviye gıdalardan- alınması gereken, vücutta önemli fonksiyonları olan yağ asitleri grubuna verilen isimdir.
Balıkta ve diğer deniz ürünlerinde bulunan bu bileşenlerin yeterli miktarda alınması; göz, beyin gibi önemli organların fonksiyonlarına katkı sağlamasının yanı sıra, aralarında kalp hastalıklarının da bulunduğu çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkma şansını azaltmaktadır.
Balık yağı, yağlı balıkların dokularından elde edilen bir çeşit takviye edici gıdadır. Dünya Sağlık Örgütü(WHO – World Health Organization) sağlıklı beslenme dahilinde haftada 1 – 2 porsiyon balık önermektedir. Bu miktar, insan vücudunun yukarıda kısaca bahsettiğimiz Omega 3 yağ asidi ihtiyacını karşılaması bakımından yeterli görülmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı sağlıklı ve dengeli beslenemeyen ve yeterli miktarda Omega 3 alamayan insanlara ise, bu eksikliği balık yağı takviyesi ile kapatmaları tavsiye edilmektedir.
Balık yağı takviye gıdaların genellikle %30’luk kısmı Omega 3’ten, geri kalan %70’i ise diğer yağlardan oluşmaktadır. Ayrıca, bu takviye gıdalar genelde A ve D vitaminleri ile de desteklenmektedir. Özellikle de iş hayatı ve yaşam tarzı sebebiyle dengeli beslenemeyen, balık sevmeyen/yeteri kadar balık tüketmeyen kişilere, balık yağı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Balık yağı takviye gıdaların sağladığı faydanın büyük bir bölümü Omega 3 yağ asitlerinden gelmektedir. Balık yağı, farklı amaçlar ile alınan, ya da farklı rahatsızlıkların tedavi sürecinde tercih edilebilen bir gıdadır.
Yapılan çeşitli araştırmalara göre, balık yağının fayda sağladığının düşünüldüğü temel alanlar şunlardır:
• Kan basıncı ve kolesterol seviyesinin düşürülmesi,
• Kalp krizi, inme riskinin azaltılması,
• Depresyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıkların etkilerinin azaltılması,
• Göz sağlığına katkı sağlaması,
• Cilt sağlığına katkı sağlaması,
• Anne karnındaki bebek gelişimine katkıda bulunması,
• Çocuklarda dikkat dağınıklığı, hiperaktivitenin giderilmesine yardımcı olması…