Hamilelik; vücutta önemli değişimlerin meydana geldiği, kadınların hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını düşünerek hareket etmeleri gereken, özellikle de hamilelik öncesi hayattan kalma belli başlı alışkanlıkların bırakılmasıyla kişileri zorlayabilecek bir süreç. Hem kadın hem de bebek sağlığı için, bu süreçte yapılması ve yapılmaması gereken pek çok şey mevcut. Bu yazıda, hamile kadınların yapmaması gerekenlere genel olarak değineceğiz.
Hamilelik sürecinde bazı yiyeceklerden uzak durulmasında fayda var… Bunlar arasından öne çıkanlar:
Bu, kulağa bir stil tavsiyesi gibi gelse de, aslında tamamen fizik ile alakalı bir durum. Öyle ki hamilelik sürecinde kadınların ağırlık merkezi değiştiğinden, stiletto tarzı ayakkabılar ile denge sağlamak eskisi kadar kolay olmayabiliyor. Ayrıca, şişmiş bilekler de hamileyken stiletto giyen kadınların karşılaşabileceği sorunlar arasında…
Her ne kadar rahatlatıcı görünse de, sıcak suda veya sauna gibi sıcaklığı ortalamanın üzerinde olan ortamlarda uzun süre kalmak hamile kadınlara pek tavsiye edilmiyor. Öyle ki, hamileliğin ilk üç aylık döneminde vücut ısısının artması, doğum bozukluklarına sebep olabiliyor.
Hamilelikte sigara içilmemesi gerektiğini herkes bilir. Bununla birlikte, ne yazık ki pek çok kişi pasif içicilik söz konusu olduğunda olması gerekenden daha rahat davranıyor. Herkes için zararlı olan pasif içicilik, hamile kadınlar için daha büyük bir tehlike anlamına geliyor.
Bu da çok bilinen bir madde olsa da her zaman hatırlatmakta fayda var; hamilelikte alkol kullanımı, bebek için pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Bunlardan bazıları:
Kedi dışkılarında, toksoplazma olarak bilinen hastalığa neden olabilen parazit mevcut olabilir. Bu hastalık, anne karnındaki bebekler için tehlikelidir. Hamile bir kadının fetüse toksoplazma geçirmesinden sonra bebekte ortaya çıkabilecek problemlerden bazıları:
Ayakta durduğumuz her an, en güvenli anımızda bile, düşme riskimiz her zaman mevcut… Bu konuda olabildiğince dikkatli olmak dışında yapabileceğimiz pek fazla şey olmasa da, düşme riskinin -özellikle de yüksek noktalardan, veya riskli yerlere düşme riskinin- yüksek olduğu belli başlı aktivitelerden - paten, tırmanma, koşu bandında koşma gibi- uzak durmak önemli…
Alkol gibi, kafein de plasentayı aşıp fetüse zarar verebilir. Normal hamileliklerde kafein tamamen yasak olmasa da, araştırmalara göre günlük 300 mg limitini aşmamak gerekiyor. Yine de bu konuyla alakalı hekiminizle konuşmanızda fayda var.
Bu bebek sağlığından çok hamile kadının sağlığı ile alakalı bir madde… Hamileyken aynı pozisyonda uzun süre kalmak damar problemleri, bileklerin şişmesi gibi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Eğer oturuyorsanız ev içinde küçük bir gezintiye çıkabilir, uzun süredir ayaktaysanız da biraz oturabilirsiniz.
Hamilelik oranını artırdığı bilinen ya da hamilelik sürecinde vücudun ihtiyaç duyacağı için önceden alınması gereken bileşenler...
Bu yazımızda, nöral tüp defekti, nedenleri, çeşitleri ve önlenmesi için yapılabilecekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kalsiyum ve D vitamini, güçlü ve sağlıklı kemikler için her yaşta son derece önemli iki bileşen.